Feber og smerte- Migrene
Migrene er ein kronisk, nevrologisk anfallssjukdom, der moderate til kraftige hovudpineanfall er det mest framståande symptomet.Årsaka til migrene er ikkje fullstendig klarlagd, men arv speler truleg ei rolle når det gjeld kven som utviklar migrene.
- Brannsår
Brannsår er ei skade i huda som følge av kontakt med sterk varme, f.eks. frå varmt vatn, ei varmekjelde eller sterk sol. Kjemikaliar eller straum kan også gi brannskade i huda.
- Rosacea
Rosacea er ein kronisk betennelse i huda i ansiktet. Ein ser gjerne små utvida blodkar, spesielt i panna, på haka, på nasen og i kinna.
- Hodelus
Hovudlus er blodsugande parasittar som lever i hovudbotnen. Hovudlus rammar oftast barn som går i barnehage eller på skule.
- Kontakt oss
Kontaktinformasjon Sykehusapotek-Nord
- Hodepine
Det er mange årsaker til hodepine, for eksempel stress, spente eller strekte muskler, forkjølelse, influensa, synsfeil eller migrene.
- Ørebetennelse
Ørebetennelse, akutt mellomørebetennelse, er en infeksjon i slimhinnen i mellomøret. Virusinfeksjon er ofte årsaken, men bakterier kan også gi ørebetennelse. Når slimhinnen i mellomøret er betent, øker trykket i mellomøret. Det er dette s...
- Leddsmerter
Smerter i ledd kan komme som følge av skade eller sykdom. Smerten kan være etterfulgt av hevelse, rødfarge og/eller redusert bevegelsesevne.
- Muskelsmerter
Muskelsmerter kan ha mange årsaker, for eksempel fysisk skade i form av slag, forstrekning eller annen overbelastning.
- Kikhoste
Kikhoste er en bakterieinfeksjon i luftveiene forårsaket av bakterien Bordetella pertussis. Sykdommen medfører langvarig og kraftig hoste, ofte med karakteristiske ”kikeanfall” (pipelyd) med forsterket innpust, eventuelt også brekninger.
- Influensa
Symptomer på influensa er høy feber, frysninger, muskelsmerter, hodepine, kraftløshet, sår hals og tørrhoste. Mageplager kan oppstå, særlig hos barn. Symptomene kommer gjerne brått, i motsetning til forkjølelse som utvikler seg saktere.
- Halsbetennelse
Halsbetennelse (tonsillitt) er en betennelse i mandlene (tonsillene) som sitter bak i svelget og i nærliggende områder. Vanligvis er det et forkjølelsesvirus som er årsaken, men det finnes også andre virus som kan gi halsbetennelse.
- Småsår, kutt, rifter og skrubbsår
Sår er skader i huden som oppstår ved at vi f.eks. stikker, skraper eller kutter oss på skarpe ting.
- Blærekatarr
Blærekatarr/urinveisinfeksjon skyldes bakterier som kommer inn i urinrøret og opp i urinblæren. I noen tilfeller sitter infeksjonen i nyrene og nyrebekkenet. Dette er en mer alvorlig tilstand.
- Tørre slimhinner i skjeden
Tørre slimhinner i, og rundt skjeden er svært vanlig og kommer i hovedsak av minsket produksjon av kjønnshormonet østrogen. Om lag halvparten av kvinner over 60 år opplever dette, men også andre aldersgrupper er representerte.
- Sopp i underlivet og bakteriell vaginose
Sopp i underlivet skyldes som regel en oppblomstring av gjærsoppen Candida albicans, som finnes naturlig i skjeden. Sopp i underlivet er ikke uvanlig hos kvinner, og det kan skyldes blant annet antibiotikabehandling, graviditet og diabetes.
- Menstruasjonssmerter
Menstruasjonssmerter (dysmenoré) er smerter like før eller samtidig med menstruasjonsblødningen.
- Pollenallergi
Ordet ”allergi” betyr ”endret reaksjonsmønster” og beskriver endringer i reaksjonsmåten til kroppen på naturlige og i utgangspunktet ufarlige stoffer.
- Øyekatarr
Øyekatarr er en betennelse i den ytterste hinnen i øyet. Betennelsen kan skyldes bakterier, virus eller allergi.
- Munntørrhet
Munntørrhet skyldes for lav spyttproduksjon.
- Fotpleie
Visste du at regelmessig fotpleie kan forhindre inngrodde negler, torner og hard hud?
- Fotsopp
Fotsopp er forårsaket av en sopp som heter dermatofytter. Det er soppens sporer som sprer smitten, og disse finnes ofte i fuktige miljøer der mange går barføtt, for eksempel i offentlige bad og garderober.
- Behov for økt kosttilskudd
Dersom matinntaket er noe redusert, kan det være tilstrekkelig å tilføre til litt ekstra næring. Prinsippet er å øke næringsinnholdet uten å øke volumet i særlig grad. Dette kan gjøres ved å spise/drikke energirike matvarer, eller en kan...
- Ernæring ved svelgvansker
Dersom matinntaket er noe redusert, kan det være tilstrekkelig å tilføre til litt ekstra næring. Prinsippet er å øke næringsinnholdet uten å øke volumet i særlig grad. Dette kan gjøres ved å spise/drikke energirike matvarer, eller en kan kj...
- Gode råd om næringsdrikker
Når matlysten er dårlig, er det ofte lettere å drikke, enn å spise. Ferdiglagde næringsdrikker er et godt supplement til maten.
- Hjertesunne levevaner
Hjertet sin oppgave er å holde deg i live – oppgaven din er å ta vare på hjertet ditt.
Hjertet er den viktigste muskelen din. I hvile slår hjertet vanligvis mellom 60–80 slag i minuttet, og i løpet av en hel dag har det slått minst 86 0...
- Intravenøs ernæring
Intravenøs ernæring (PN, parenteral ernæring) gis fortrinnsvis til de som ikke har en fungerende tarm.
- Næringsdrikker
Næringsdrikker og andre næringstilskudd tilfører kroppen ekstra energi, protein, vitamin og mineral.
- Sondeernæring
Sondeernæring/enteral ernæring (EN), benyttes av de som ikke klarer å spise og drikke nok til å dekke næringsbehovet sitt.
- Brennkopper
Brennkopper er en overflatisk bakterieinfeksjon i huden, vanligvis forårsaket av stafylokokker og streptokokker.
- Vannkopper
Vannkopper er forårsaket av et virus i herpesfamilien (varicella zoster-virus). Sykdommen smitter ved dråpesmitte eller ved direkte kontakt med væske fra utslettet.
- Vorter (hånd og fot)
Vorter er små utvekster i huden og skyldes et virus, humant papillomvirus.
- Flåttbitt
Flått er en blodsugende midd. På vertsdyr eller mennesker vil flåtten kunne bite seg fast, suge blod og bli værende flere dager til den er mett.
- Flass/tørr hodebunn
Flass blir kjennetegnet ved kløe og avskalling av hudflak fra hodebunnen. Flakene varierer i størrelse, alt fra et knappenålshode til større skorper/flassbelegg, tørre eller fete.
- Ansiktspleie
Det er din hudtype og hudtilstand som avgjør hvilket produkt du bør bruke når du pleier ansiktet ditt. Uansett hudtype og ønske om effekt, så er det samme pleie hver dag/uke som blir brukt for å få best resultat.
- Solprodukter
Solprodukter blir brukt på huden for å beskytte mot skadelige effekter av solen sine UVA- og UVB-stråler. Som en enkel huskeregel kan man si at UVA-stråler påskynder aldringen til huden (A), mens UVB-stråler gjør huden brent (B)
- Tørr hud
Fettlaget ytterst i huden holder på fuktigheten i huden. Er fettlaget borte, forsvinner vannet og huden blir tørr. Den tørre huden kjennes gjerne stram og sår, og den kan flasse og klø.
- Liktorn
Når huden blir utsatt for vedvarende trykkbelasting, blir det dannet hard hud. Hudfortykningen er kroppen sitt forsvar for å beskytte huden mot videre slitasje. I enkelte tilfeller blir det dannet en hard kjerne i midten, en liktorn.
- Gnagsår
Gnagsår oppstår når huden blir utsatt for vedvarende gnissing.
Huden blir rød, varm og det blir dannet væskefylte blemmer. Gnagsår kan for eksempel oppstå når du går mye, har nye sko, er ute på tur eller går på ski.
- Munnsår (forkjølelsesår)
Munnsår er sår på eller rundt munnen som skyldes en herpesvirusinfeksjon. Utbruddet starter med en prikkende følelse og kløe, deretter blir det formet små blemmer som sprekker, og det blir dannet sår.
- Munnskåld (after)
Munnskold er sår som kommer inne i munnen. Sårene er gjerne runde, gulhvite, ømme og røde rundt. Årsaken til at sårene oppstår, er ukjent. I enkelte tilfelle kan de skyldes en virusinfeksjon (for eksempel herpessår).
- Munnpleie
God munnhygiene gir deg frisk munn, med rene tenner uten belegg eller matrester, friskt tannkjøtt og god ånde.
- Barn og ernæring
Det første året trenger barn næringsrik mat for god vekst og utvikling. Den første maten er grunnlaget for matvanene senere i livet.
- Den femte barnesykdommen
Den femte barnesykdommen er en infeksjonssykdom som skyldes et virus (parvovirus B19). Sykdommen oppstår som oftest hos barn i førskolealder, men personer i alle aldre kan få sykdommen.
- Feber hos barn
Feber er et viktig ledd i kroppens forsvar mot infeksjoner, og et svært vanlig sykdomstegn. Feber i seg selv er ikke farlig, men høy feber kan være en belasting for kroppen.
- Gode råd i barseltiden
Det er mye man trenger til et nyfødt barn og mor etter fødselen, og det er et hav av produkt å velge mellom. Vi har derfor laget en huskeliste over hva man trenger fra apoteket.
- Hoste hos barn
Hoste er en beskyttelsesrefleks for luftveiene og kan arte seg som slimhoste eller tørrhoste.
- Ernæring når barnet er sykt
Ved sykdom vil barnet ha et større behov for næringsstoffer, samtidig som barnet kan ha nedsatt appetitt. Det kan da være nødvendig å øke næringsinnholdet i maten, uten at man trenger å fylle mere i volum.
- Magesyke hos barn
Akutt magesyke er plutselig løs og hyppig avføring, enten alene eller sammen med kvalme, oppkast, magesmerter og eventuell feber. Når barn får akutt magesyke, skyldes det vanligvis en virusinfeksjon i tarmen.